Ako poznám či bábätko pije

01.11.2012 07:09

Medzi satím, pri ktorom bábätko nepije mlieko a satím spojeným s pitím mlieka je rozdiel:

 
žAk bábätko saje a pije, prejaví sa to tzv. „pauzou v brade“. Ak budete bábätko pri dojčení pozorovať, môžete ju vidieť aj vy a na základe pozorovania vyhodnotiť, či bábätko pije dostatok mlieka (pozri videá). Proces pitia sa prejaví tým, že brada bábätka poklesne, v najnižšej polohe potom nastane prestávka, čiže pauza v pohybe brady, a potom sa brada vráti späť. Čím dlhšie pauza trvá, tým viac mlieka bábätko vypije. 
 
Táto pauza znamená, že bábätko práve nasalo a následne prehltlo plné ústa mlieka. Bábätko, ktoré saje naprázdno bez páuz, hoci aj celé hodiny, zostane hladné. Ak dieťa nesaje s pauzami, nepije dostatok mlieka. "Dokončite" pitie z jedného prsníka a ponúknite druhý. Ako zistíte, či je prsník "dopitý"? Tak, že bábätko už na prsníku nepije!
 
Môžem bábätku pomôcť aby vypilo viac?
 
žVáženie pred dojčením a po dojčení nie je spoľahlivý spôsob, ako zistiť, či bábätko pije dostatok mlieka. Pozorovanie pauzy v brade je smerodajnejšie, obzvlášť v prvých dňoch. Ak pozorujete, že bábätko saje, ale nepije pomôžte mu vypiť viac mlieka pomocou stláčania prsníka  (pozri článok Stláčanie prsníka).
ž

"Je zbytočné snažiť sa počúvať, či bábätko prehĺta - nie je to jednoduché, pri niektorých bábätkách to nie je počuť alebo to nemusí byť počuť pri každom dojčení". 

Jack Newman

 

Zdroj: Jack Newman, Andrea Poloková - Praktický návod na dojčenie