Domperidon na podporu laktácie (Motilium, Costi)

29.10.2012 11:55

Domperidon na podporu laktácie (Motilium, Costi)

Protokoly Dr. Newmana

 

Celkové množstvo domperidonu vylúčeného do materského mlieka pri najvyššom odporučenom dávkovaní výrobcom Costi 10 mg je menej ako 7 mikrogramov na deň. Teda 0.007 mg na deň, ak mamička užije 8 kusov 10 mg tabletiek . Ide teda o zanedbateľné množstvo, ktoré bábätko neovplyvňuje.   Domperidon navyše neprechádza ľahko cez hematoencefalickú bariéru – zle preniká z krvi do mozgu,  často sa využíva i pri liečbe refluxu u detí a dojčiat aj na Slovensku. S jeho užívaním sú vo svete dlhoročné pozitívne skúsenosti i u matiek adoptívnych detí, ktoré nikdy nerodili, i u matiek s predčasne narodených detí. A rovnako vynikajúce skúsenosti máme i na Slovensku.

AAP – Americká asociácia pediatrov zaradila domperidon vo svojich odporúčaniach Lieky a materské mlieko do skupiny L1 najbezpečnejších liekov , viď referencia AAP

Reálny účinok domperidonu u dojčiacich žien aj predčasne narodených detí, viď laktagoga domperidon

Na Slovensku sa domperidon v súčasnosti predáva pod názvom:

§  Motilum lingual 10 mg (10 ks alebo 30 ks balenie) – bez predpisu, avšak jeho cena je veľmi vysoká, cca 5€ 10ks balenie, resp. 12€ 30 ks balenie)

§  Costi 10 mg – na predpis, doplatok pacienta pri 30 ks balení je v súčastnosti  okolo 2 €, predpisuje ho bežne obvodný lekár matky, v súčasnosti už lekári ústretoví voči dojčeniu vedia o jeho účinkoch a bezpečnosti pre dieťa.

 

Domperidon (Motilum lingual, Costi) – začiatok užívania

Protokol Dr.Newmana

Úvod:

 

Domperidon (Motilium ™, (na Slovensku Costi, pozn.prekl.)) je liečivo, ktorého vedľajším účinkom je zvýšená tvorba mlieka, a to pravdepodobne tým, že zvýši produkciu prolaktínu v hypofýze. Prolaktín je hormón, ktorý stimuluje bunky v matkinom prsníku, aby produkovali mlieko. Domperidon zvyšuje vylučovanie prolaktínu nepriamo, a to tak, že zabraňuje pôsobeniu dopamínu, ktorý má za cieľ znížiť vylučovanie prolaktínu z hypofýzy. Domperidon je vo všeobecnosti používaný pri ochoreniach tráviaceho traktu (žalúdka) a v Kanade pre účely stimulácie tvorby mlieka na trh uvedený nebol. To však neznamená, že nemôže byť predpísaný z tohto dôvodu, ale skôr to, že výrobcu nezaujíma využitie lieku pre stimuláciu produkcie mlieka. Akokoľvek, existuje niekoľko štúdií, ktoré ukazujú, že na zvýšenie produkcie mlieka pôsobí, a že sa jedná o pomerne bezpečný liek. V minulosti bol používaný aj pre dojčatá trpiace nevoľnosťami a stratou na hmotnosti, ale pred niekoľkými rokmi bol nahradený liekom Cisaprid (Prepulsid ™) (Cisaprid bol medzitým stiahnutý z trhu, nakoľko môže spôsobiť vážne srdcové problémy). Domperidon nepatrí do rovnakej skupiny liekov ako Cisaprid. Ďalší liek s podobnými účinkami Metoklopramid (Maxeran ™, Reglan ™) je tiež známy tým, že zvyšuje tvorbu mlieka. Má ale časté vedľajšie účinky, ktoré sú pre mnoho dojčiacich matiek neprijateľné (únava, podráždenosť, depresie). Domperidon má omnoho menej vedľajších účinkov, pretože nevstupuje do mozgového tkaniva vo významných množstvách (neprechádza cez hematoencefalickú bariéru).

 

V júni 2004 federálna správa liečiv USA (FDA) zverejnila varovanie pred používaním Domperidonu z dôvodu možných srdcových nežiaducich účinkov. Tento nešťastný krok bol urobený bez ohľadu na skutočnosť, že srdcové nežiaduce účinky sa prejavili iba vtedy, keď bol liek podávaný intravenózne inak veľmi chorým pacientom. Za celé tie roky, čo som používal Domperidon pri mnohých matkách, som ešte nepočul o žiadnom významnom srdcovom nežiaducom účinku, ktorý by mohol byť jednoznačne pripísaný Domperidonu. Mimochodom, FDA nemá žiadnu právomoc mimo USA, a dokonca aj v Spojených štátoch, združené lekárne, ktoré nie sú pod správou FDA, aj naďalej poskytujú pacientom Domperidon. Podrobnejšie viď informačný list o FDA a Domperidone.

 

Kedy je vhodné použiť Domperidon?

 

Domperidon nesmie byť použitý ako prvá voľba pri náprave problémov s dojčením. Nie je to všeliek. Mal by byť použitý až po skontrolovaní všetkých ostatných faktorov, ktoré môžu mať za následok nedostatočný príjem mlieka. (Pozri Protokol na zvýšenie prísunu materkého mlieka ako aj videoklipy). Čo sa môže urobiť?

1.        Zintenzívnite na maximum fyzický kontakt (pokožka na pokožku) počas a medzi dojčením. Pozri protokol: Význam kontaktu pokožka na pokožku.

2.        Upravte prisatie tak, aby bábätko mohlo čo najľahšie získať všetko dostupné matkine mlieko. Úprava prisatia bude možno jediný potrebný zásah, aby sa situácia zmenila z “nedostatku mlieka” na “nadbytok mlieka” (viď video klipy na našich webových stránkach).

3.        Použite metódu stláčania prsníkov na zvýšenie príjmu mlieka (pozri protokol Stláčanie prsníka).

4.        Ak výlučne dojčíte, skúste po kŕmení odstriekavať mlieko. Niekoľko minút ručného odstriekavania po kŕmení môže byť na zvýšenie tvorby mlieka veľmi efektívne. Niektoré matky môžu chcieť použiť radšej nemocničnú odsávačku po dobu 10-15 minút po kŕmení. Pre niektoré to môže byť vhodné, pre iné nie. Spravte, čo sa dá. Matka vyčerpaná odsávaním asi tvorbu mlieka nezvýši. Nie je nutné odsávať mlieko, ak je to vyčerpávajúce a máte chuť so všetkým skoncovať.

5.        Upravte problémy so satím a ukončite používanie umelých náhrad bradaviek (klobúčik, fľaša – pozn. prekl.) (pozri protokol Používanie laktačnej pomôcky a Kŕmenie po prste a pohárikom).

 

Použitie Domperidonu pre zvýšenie tvorby mlieka: 

 

Domperidon funguje na zvýšenie tvorby mlieka obzvlášť dobre za týchto okolností:

•          Matke, ktorá si odsáva v pôrodnici mlieko pre choré alebo nedonosené dieťa, často poklesne tvorba mlieka asi štyri alebo päť týždňov po pôrode. Príčin tohto poklesu je mnoho (nepriloženie dieťaťa na prsník dostatočne skoro, nedostatočné klokankovanie, atď), ale Domperidon vo všeobecnosti dostáva úroveň tvorby mlieka odsávaním späť kde bola alebo dokonca vyššie.

•         Matke často poklesne tvorba mlieka v súvislosti s užívaním antikoncepcie. Počas dojčenia sa treba sa vyhnúť antikoncepcii, ktorá obsahuje estrogén alebo iba progesterón alebo aj vnútromaternicovému teliesku vylučujúcemu progesterón (Mirena). Pozri protokol Pomalé priberanie po počiatočnom dobrom priberaní, kde sú uvedené ďalšie možné príčiny poklesu tvorby mlieka a úpravu faktorov, ktoré ich mohli zapríčiniť.

 

Domperidon tiež funguje, ale často menej výrazne, keď:

 

•          Matka, ktorá si v pôrodnici odsáva mlieko pre choré alebo nedonosené dieťa, ale nepodarilo sa jej rozvinúť plnú tvorbu mlieka.

•          Matka sa snaží rozvinúť plnú tvorbu mlieka na dojčenie adoptovaného dieťaťa.

•          Matka sa snaží odstrániť prikrmovanie dieťaťa umelým mliekom.


Nežiaduce účinky Domperidonu:

 

•         Rovnako ako u všetkých liekov, aj pri Domperidone je možný výskyt nežiaducich účinkov, pričom mnohé z nich hlásené boli (v príručkách sú často vymenované všetky nahlásené nežiadúce účinky, ale tieto symptómy nemusia byť nevyhnutne vždy dôsledkom užívania daného lieku). Neexistuje nič také ako 100% bezpečný liek. Akokoľvek, skúsenosť našej kliniky je, že s výnimkou zvýšenej tvorby mlieka sú vedľajšie účinky u matky veľmi zriedkavé. Niektoré nežiaduce účinky, ktoré matky v našej starostlivosti hlásili (veľmi zriedkavo):

•                       bolesť hlavy, ktorá zmizla po niekoľkých dňoch alebo po znížení dávky (pravdepodobne najčastejší nežiadúci účinok)

•                       kŕče v bruchu

•                       sucho v ústach

•                       zmeny menštruácie, obvykle zastavenie, ale je možné i nepravidelné krvácanie. Počas dojčenia je však obvyklé nemať menštruáciu po mnoho mesiacov.

•                       Niekoľko veľmi málo matiek, ktoré Domperidon užívali dlhodobo po mnoho mesiacov, zvyčajne i viac ako rok, keď zastavili užívanie Domperidonu náhle, zo dňa na deň, hlásili pocity úzkosti, nespavosť, stratu chuti do jedla a ďalšie príznaky.

Množstvo, ktoré sa dostane do materského mlieka je také malé, že sa neočakávajú žiadne nežiadúce účinky na dieťa. Matky nám počas mnohých rokov užívania nehlásili žiadne príznaky, aspoň nie také, ktoré možno pripísať jednoznačne na vrub Domperidonu. Isté množstvo lieku dieťa cez mlieko dostane, ale je to mizivé percento v porovnaní s tým, čo deti dostanú pri liečení nevoľnosti. Pamätajte, že tento liek je často dávaný deťom na reflux.

 

Existujú obavy z dlhodobého používania Domperidonu?


Výrobca v odbornej literatúre uvádza, že chronická liečba Domperidonom u hlodavcov má za následok zvýšenie počtu nádorov prsníka. Táto literatúra uvádza, že u človeka to nikdy nebolo zdokumentované. Všimnite si, že štúdie toxiciti liekov zvyčajne vyžadujú užívanie obrovských dávok po dobu zahŕňajúcu väčšinu alebo celú dobu života zvieraťa. Všimnite si tiež, že nedojčenie zvyšuje riziko rakoviny prsníka, ale naopak, riziko rakoviny prsníka sa s dĺžkou dojčenia znižuje. Taktiež berte do úvahy, že v Kanade používame Domperidon ako liek na “výrobu mlieka” viac ako 20 rokov.


Užívanie Domperidonu:


Domperidon sa obyčajne začína užívať 30 mg (tri 10 mg tablety) 3-krát denne. V niektorých situáciách ideme až na 40 mg 4-krát denne. V príbalovom letáku je uvedené užiť Domperidon 30 minút pred jedlom, ale to je odporúčanie platné pri problémoch s trávením. Každopádne je pravda, že absorpcia Domperidonu je na prázdny žalúdok vyššia. Domperidon užite asi každých 8 hodín vtedy, kedy to vám najlepšie vyhovuje (nie je nutné kvôli tomu vstávať, aby bol dodržaný 8 hodinový harmonogram – nehrá to významnú úlohu). Mnoho matiek užíva Domperidon 3 až 8 týždňov, niekedy dlhšie, a niekedy je nemožné ukončiť užívanie počas celej doby dojčenia. Matky, ktoré adoptívne dojčia, užívajú liek obvykle veľmi dlho. Ľudia užívajúci Domperidon pre žalúdočné ťažkosti ho často užívajú mnoho rokov.


Po začatí užívania Domperidonu môže trvať tri alebo štyri dni, kým sa objaví nejaký účinok, i keď niekedy matky zaznamenali účinok do 24 hodín. Maximálny účinok sa obvykle objaví do 2 až 3 týždňov, ale niektoré matky zaznamenali kladný vplyv až po 4 a viac týždňoch. Je preto rozumné užívať Domperidon aspoň 4, ešte lepšie 6 týždňov a až potom hovoriť, že to neúčinkuje.


Pre viac informácií ako ukončiť užívanie Domperidonu pozri protokol: Domperidon, ukončenie užívania

 

Materiál Domperidon, začiatok užívania. Jún 2010

Autor a revízia (pod inými názvami): Jack Newman, MD, FRCPC, 1995-2005

Revízia: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC a Edith Kernerman, IBCLC, 2008, 2009

Preklad: Mamila, o.z. 2010

 

Domperidon (Motilium lingual, Costi) ukončenie užívania

Domperidon, ukončenie užívania

 

Ako dlho môžem užívať Domperidon?

 

Keď sa Domperidon (Costi) používal pre bábätká (a teraz, keď je Cisapride stiahnutý z trhu, sa používa opäť) (situácia v Kanade, pozn.prekl.), bolo obvyklé, keď ho deti užívali niekoľko mesiacov, ale i dlhšie. Keďže množstvo Domperidonu, ktorý preniká do materského mlieka je veľmi malé, pre dieťa by nemalo byť žiadnym problémom, ak ho matka užíva na zvýšenie laktácie i niekoľko mesiacov. Naša skúsenosť s týmto liekom je taká, že krátkodobé vedľajšie účinky sú veľmi zriedkavé a takmer vždy veľmi mierne. Aj celosvetové skúsenosti s Domperidonom počas minimálne 20- tich rokov ukazujú, že dlhodobé vedľajšie účinky sú zriedkavé. Niektoré matky na našej klinike, ktoré adoptívne dojčia, užívali tento liek po dobu 18 mesiacov bez zjavných vedľajších účinkov. Ako je uvedené v protokole Domperidon, začiatok užívania, pacienti so žalúdočnými ťažkosťami užívajú Domperidon mnoho rokov. Dúfame, že nebudete potrebovať Domperidon veľmi dlho, ale ak je to potrebné a užitočné, vydržte a pokračujte v užívaní.


Ako dlho trvá, kým začne Domperidon účinkovať?

 

Záleží na situácii. V situácii, keď mala matka dobrú tvorbu mlieka, ale tá sa z nejakého dôvodu znížila (napr. užívanie antikoncepcie, viď protokol Pomalé priberanie po počiatočnom dobrom priberaní), Domperidon účinkuje často veľmi rýchlo. Matka (a taktiež dieťa) už v priebehu jedného alebo dvoch dní môže pocítiť rozdiel. Ale nie je to tak vždy a v mnohých prípadoch to môže trvať týždeň a viac, kým matka nejaký účinok pocíti. Mali sme niekoľko matiek, ktorým sa tvorba mlieka zvýšila až po vyše mesiaci od začiatku užívania. Preto vo všeobecnosti odporúčame, aby matka užívala Domperidon po dobu najmenej šiestich týždňov. Tak sa uistí, či liek zabral alebo nie.

 

Máme dojem, že Domperidon funguje najlepšie po niekoľkých prvých týždňoch po pôrode (zvyčajne asi po štyroch týždňoch). Nebolo to dokázané, ale existujú teoretické dôvody, prečo to tak môže byť. Z tohto dôvodu obvykle čakáme s predpisom, kým má dieťa aspoň tri týždne, lebo nechceme matku odradiť, ak by sa tvorba mlieka nezvyšovala rýchlo. Ak to však budete mať na pamäti, tak môžete Domperidon skúsiť začať užívať aj skôr ako tri alebo štyri týždne po pôrode, pretože niekedy to funguje veľmi dobre aj skôr.


Ako dlho treba užívať Domperidon?


Zvyčajne odporúčame matke, aby užívala Domperidon aspoň dva týždne a potom prehodnotíme situáciu. Existuje niekoľko možností:

•         Tvorba mlieka sa zvýšila výrazne až na úroveň, kedy už nie je potrebné rozmýšľať nad prikrmovaním, alebo matka bola schopná zastaviť už jestvujúce dokrmovanie a bábätko prosperuje dobre s výlučným dojčením.

•          Tvorba mlieka sa zvýšila na úroveň, kedy matka pociťuje spokojnosť. Napríklad, môže ešte dokrmovať, ale bábätko už nie je na prsníku nervózne a pokojne pije.

•         Užívanie Domperidonu a riadenie sa protokolom Na zvýšenie prísunu materského mlieka priniesol malý alebo žiadny účinok. Tu často pomôže trpezlivosť alebo zvýšenie dávky.


V prvej situácii (ale nie nevyhnutne vždy v tejto situácii), môžeme navrhnúť matke nasledovný spôsob pri ukončovaní užívania Domperidonu:

 

1.        Keď ste pripravená ukončiť užívanie Domperidonu, znížte dennú dávku o jednu tabletku, takže teraz miesto deviatich tabletiek denne, ich budete užívať osem.

2.        Počkajte 4-5 dní, i týždeň, ak si budete priať. Ak nepríde ku zmene v tvorbe mlieka, znížte dennú dávku o ďalšiu tabletku.

3.        Počkajte ďalších 4-5 dní. Ak nepríde ku zmene v tvorbe mlieka, znížte dennú dávku o ďalšiu tabletku.

4.        Pokračujte ďalej týmto spôsobom, až kým ste celkom bez tabletiek. Tak ako to už mnoho matiek dokázalo, dúfame, že nedošlo k žiadnemu poklesu v tvorbe mlieka, alebo ak aj došlo k menšiemu poklesu, tak že nemá vplyv na dojčenie a váhový prírastok dieťaťa.

 

•          Ak sa napriek všetkému vaša tvorba mlieka výrazne znižuje, vráťte sa k predošlému účinnému dávkovaniu. Minimálne najbližšie dva týždne dávku neznižujte.

•          Ak už veľmi chcete prestať užívať Domperidon, po 2 týždňoch zotrvania na rovnakom dávkovaní začnite znova znižovať dávkovanie podľa predošlého postupu. Niektorým matkám, ktorým sa nepodarilo zbaviť Domperidonu podľa bodov 1-4 na prvýkrát, tak sa im to podarilo na druhý alebo tretí krát.

•          Možno zistíte, že na udržanie tvorby mlieka musíte užívať určitú dávku lieku. Napriek tomu, s bodmi 1-4 sa dostanete na najnižšie účinné dávkovanie.


Je však možné, že po dvoch týždňoch užívania Domperidonu nie ste tam, kde ste chceli byť. V takom prípade by ste mali pokračovať v užívaní Domperidonu. Ak ešte stále nie ste tam, kde chcete byť po dvoch až šiestich týždňov od začiatku užívania Domperidonu, je na čase premýšľať o Domperidone viac. Ak dokrmujete a podarilo sa vám znížiť dokrmovanie zo 400ml na 300ml, stojí užívanie lieku skutočne za to? Ja by som povedal áno, ale je to na vašom zvážení. Ak máte pocit, že áno, potom s Domperidonom pokračujte, ale podľa vyššie uvedených inštrukcií znížte dávkovanie lieku na potrebné minimum. Ak nemáte pocit, že to stojí za to, znižujte dávkovanie podľa inštrukcií, a ak nepocítite žiadnu zmenu po ukončení užívania, tak v poriadku. Ak si však všimnete skutočnú zmenu v tvorbe mlieka po znížení dávkovania, tak potom je Domperidon účinnejší ako ste si mysleli. (Majte na mysli, že po niekoľkých týždňoch je bábätko ťažšie a namiesto bývalých 400ml bez Domperidonu by bábätko teraz potrebovalo 600ml na udržanie dobrého prírastku hmotnosti. V takom prípade Domperidon skutočne účinkuje).

 

Pamätajte: Pred začatím užívania Domperidonu by dojčenie čo najskôr malo byť skontrolované a prípadne vhodne upravené. To znamená, že:

•         Čo najlepšie upravte prisatie. To samo o sebe môže mať za následok dostatok mlieka.

•          Použite stláčanie prsníka na zvýšenie príjmu mlieka dieťaťom.

•         Úplne vyprázdnite jeden prsník predtým ako ponúknete druhý (pozri Protokol na zvýšenie prísunu materského mlieka, aby ste vedeli spoznať, že dieťa dostáva mlieko, a tiež si pozrite videoklipy na našich webových stránkach, ktoré vám ukážu ako vyzerá dobré pitie).

•         Neobmedzujte dieťa len na jeden prsník v prípade, že dieťa je ešte hladné. Ponúknite dieťaťu druhú stranu, keď mlieko nedostáva už ani po stlačení.

•          Prsníky striedajte dovtedy, kým z nich dieťa dostatočne pije.

•         Postupujte podľa Protokolu na zvýšenie prísunu materského mlieka.


Materiál Domperidon, ukončenie užívania. Jún 2010

Autor a revízia (pod inými názvami): Jack Newman, MD, FRCPC, 1995-2005

Revízia: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC a Edith Kernerman, IBCLC, 2008, 2009

Preklad: Mamila, o.z. 2010

 

Tento materiál sa môže kopírovať a šíriť bez predchádzajúceho dovolenia s podmienkou, že nie je použitý v žiadnom kontexte, ktorý by porušoval kódex WHO o marketingu náhrad materského mlieka.