Protokol pre kandidózu

28.10.2012 18:37

Protokol na liečbu kandidózy

Jack Newman, MD, FRCPC
 
Nech je príčina bolesti bradaviek vo vašom prípade akákoľvek, ak máte bolestivé bradavky, dôležité je vylepšiť prisatie, aby bolo čo najlepšie. Aj v prípade, že príčinou bolesti bradaviek je Candida (pleseň, múčnatka, soor), lepšie prisatie bolesť zmierni.
 
Pri „ideálnom“ prisatí dieťa pokrýva väčšiu časť dvorca bradavky (tmavšej časti prsníka) spodnou než vrchnou perou. Všimnite si tiež, že nos dieťaťa sa nedotýka prsníka. Samozrejme, že zmeniť prisatie dieťaťa, ktoré je staršie než 3-4 mesiace, nie je jednoduché, oplatí sa to však vyskúšať. Pozrite si tiež naše videá zobrazujúce ako prisávať dieťa. Pre podrobný popis toho, ako sa dieťa správne prisáva, si pozrite leták materiál Ako sa dieťa prisáva.
 
Diagnostika Candida albicans (plesne)
 
Infekcia spôsobená kvasinkou Candida albicans sa diagnostikuje ťažko a matky by sa o to nemali pokúšať samy. Bolesť spôsobená kvasinkou Candida albicans sa často ľahko zamení s bolesťou spôsobenou zlým prisatím alebo vazospazmom (Raynaudov fenomén, syndróm bielej bradavky). Okrem toho môže byť príčinou bolesti bradaviek viac než jeden zdroj. Rozlíšiť medzi rôznymi možnými príčinami bolesti bradaviek vám pomôže skúsená poradkyňa.
 
Na bolesť bradaviek: Liečba aplikovaná na bradavku (-ky):
 
Univerzálna masť na bradavky je zarábaná masť, ktorá vznikne zmiešaním týchto zložiek:
● Mupirocín, 2 % masť (15 gramov)
● Betametazón, 0,1 % masť (15 gramov)
● K čomu sa pridá mikonazolový prášok tak, aby výsledná koncentrácia mikonazolu bola 2 %. Táto kombinácia má celkový objem o niečo viac než 30 gramov. Ak nie je dostupný mikonazolový prášok, môže sa použiť klotrimazolový prášok (podľa mňa však nie je taký vhodný ako mikonazol, pretože často spôsobuje podráždenie) alebo flukonazolový prášok tak, aby výsledná koncentrácia bola 2 %. Ak sa použije prášková forma, dosiahne sa vhodnejšia koncentrácia antifungálnej látky (mikonazolu alebo klotrimazolu) a koncentrácia mupirocínu a betametazónu zostáva vysoká.
● Do tejto mastie už nepoužívame nystatín.
● Niekedy, ak nezaberá bežný recept na túto mastičku, môže pomôcť pridať do mastie ibuprofenový prášok do výslednej koncentrácie 2 %. Bežne to však nepredpisujeme, pretože sa masť ešte ťažšie zarába a je drahšia o túto zložku navyše. Navyše, ak univerzálna masť na bradavky zaberá, a väčšinou zaberá, pridávanie zložiek navyše je zbytočné.
 
Masť sa nanáša v tenkej vrstve po každom dojčení (s výnimkou dojčenia, pri ktorom matka použila genciánovú violeť, ak sa lieči aj ňou). V tenkej vrstve znamená, že bradavka a dvorec bradavky sa budú ligotať, ale masť nebude možné vidieť. Netreba ju zmývať či zotierať, ani ak vám to poradí lekárnik. Univerzálna masť na bradavky môže byť použitá pri akejkoľvek príčine bolesti bradaviek (preto je „univerzálna“), nielen pre kandidózu (pleseň, múčnatku). Používajte masť, až kým bolesť necítite už pár dní a potom pomaly znižujte častosť jej používania počas niekoľkých dní, až kým úplne neprestanete. Ak nepociťujete zmiernenie bolesti po 3-4 dňoch užívania alebo ak je potrebné masť používať viac než dva alebo tri týždne, kým bolesť úplne neprejde, zožeňte si kvalifikovanú pomoc, ale masť užívať neprestaňte.
 
Ak sa to nezlepšuje... pridajte:
 
● Genciánovú violeť. Genciánová violeť môže byť používaná spolu s univerzálnou masťou na bradavky od začiatku, ale nemala by sa používať samostatne, pretože vysušuje a často nefunguje, aksa používa samostatne. Používajte ju raz za deň počas 4-7 dní. Ak po 4. dňoch bolesť  úplne prejde, prestaňte ju používať. Ak sa stav po 4. dňoch len zlepší, ale neprestane úplne, pokračujte do 7. dňa užívania. Po 7. dňoch prestaňte, nech sa stav vyvíja akokoľvek, nie preto, že by bola nebezpečná, ale preto, že ak za 7 dní nepomohla, pravdepodobne už nepomôže. Ak sa stav po 4. dňoch používania vôbec nezmení, prestaňte ju používať, pokračujte v používaní mastičky ako je uvedené vyššie a vyhľadajte kvalifikovanú pomoc. Genciánová violeť sa riedi na koncentráciu 1 % s vodou. Väčšinou je však rozpúšťaná v 10 % alkohole, pretože nie je rozpustná v čistej vode. Množstvo alkoholu je zanedbateľné, keďže dieťa pri každom použití genciánovej violete požije len kvapku liečiva. Je však možné požiadať lekárnika, aby rozpustil genciánovú violeť v glyceríne miesto alkoholu, ak si to budete želať. Používame 1 % genciánovú violeť, ktorú vám musia v lekárni zriediť z bežne dostupnej 2 %.
 
Alebo:
 
● Výťažok z grapefruitových semienok (Citrovital), aktívnou zložkou je „citridical“, ktorý by sa mal používať spolu s univerzálnou masťou na bradavky. Zriedeným roztokom kvapiek potierajte priamo bradavky. Nie je nutné ho udržiavať v chladničke. Mal by byť uzavretý a používať, až kým sa zarobený roztok nespotrebuje.
 
Použitie výťažku z grapefruitových semienok - kvapky:
 
● Zmiešajte 5-10 kvapiek v 30 ml vody.
● Použite vatovú tyčinku na čistenie uší, ktorou aplikujete roztok na obe bradavky a dvorce bradaviek po každom dojčení.
● Nechajte roztok pár sekúnd zaschnúť a potom použite univerzálnu masť na bradavky.
● Ak používate aj genciánovú violeť, po dojčení, pri ktorom ste genciánovú violeť použili, už nepoužite aj roztok z výťažku z grapefruitových semienok, ale po každom ďalšom dojčení ho už použite.
● Používajte, až kým bolesť nezmizne a potom pomaly prestávajte s jeho používaním najmenej počas jedného týždňa.
● Ak sa po 2-3 dňoch bolesť výrazne nezlepší, zvýšte koncentráciu o 5 kvapiek na 30 ml vody. Môžete koncentráciu zvyšovať až na 25 kvapiek/30 ml vody.
● Ak spozorujete odlupovanie pokožky, vysúšanie či biele miesta na pokožke, nahraďte 1-3-krát za deň univerzálnu masť olivovým olejom po každom dojčení a znížte koncentráciu roztoku z výťažku z grapefruitových semienok. Ak sa odlupovanie pokožky nezmierni, prestaňte používať roztok z výťažku z grapefruitových semienok.
● Ošetriť môžete aj oblečenie: do priestoru pre avivážny prostriedok nakvapkajte 15-20 kvapiek.
● Výťažok z grapefruitových semienok sa môže použiť aj spolu s užívaním tabletiek zs výťažkom z grapefruitových semienok a probiotikami.
 
Ak sa nič nezplepšuje alebo trpíte aj bolesťou prsníkov, ktorá nereaguje na liečbu bradaviek:
Pridajte:
 
● Orálne užívanie výťažku z grapefruitových semienok. Aktívnou zložkou je „citridical“. Používame tabletky alebo kapsule, 250 mg (väčšinou jedna tabletka obsahuje 125 mg), ktoré matka užíva 3-4-krát za deň. Ak je to pre matku prijateľnejšie, môže užívať tekutú formu výťažku, 3-krát denne 10 kvapiek rozpustených vo vode (aj keď to nie je také účinné ako pri užívaní tabletiek a chuť je mierne horká). Orálne užívanie výťažku z grapefruitových semienok je ako prváou voľbaou pred tým, než sa vyskúša flukonazol, či namiesto flukonazolu alebo sa môže pridať k flukonazolu v prípadoch, že sa situácia nezlepšuje.
 
Alebo:
 
● Probiotiká: Acidophilus s Bifidus (s FOS (frukto-oligosacharidmi) je v poriadku). Matka by mala užívať 2-3-krát denne 1-2 kapsule (á s 10 miliárd baktérií). Probiotiká by sa mali užívať s najmenej hodinovým odstupom od proti orálneho užitia výťažku z grapefruitových semienok, ktorý užívate orálne. Dieťa takisto môže dostávať probiotiká 2x denne približne 7 dní. (Matka si môže navlhčiť prst a nalepiť naň prášok s probiotickými kultúrami (keď rozbije kapsulu) a nechá dieťa sať svoj prst tesne pred dojčením).
 
Ak sa to stále vôbec nezlepšuje...
Pridajte:
 
● Flukonazol (pozri leták materiál Flukonazol). Ak bolesť pretrváva a je pravdepodobné, že problém spôsobuje Candida alebo je to aspoň logicky pravdepodobné, pridajte flukonazol v dávke 400 mg na začiatku a potom 100 mg 2-krát denne aspoň po dobu dvoch týždňov, dokiaľ matka nepociťuje žiadnu bolesť aspoň týždeň. Liečenie flukonazolom by nemalo trvať len dva týždne. Malo by sa pokračovať aj v používaní univerzálnej mastei a môže sa zopakovať preliečenie genciánovou violeťou. Flukonazol by sa nemal používať ako liečivo prvej voľby, najmä ak je problémom bolesť bradaviek. Ak sa používa, mal by sa pridávať k už používaným lokálnym a orálnym liekom, nemal by sa používať
samostatne. Trvá 3-4 dni, kým začne flukonazol zaberať, aj keď občas, v určitých situáciách, trvalo 10 dní, kým sa dostavil účinok. Ak po 10 dňoch používania flukonazolu necítite žiadnu úľavu, je veľmi pravdepodobné, že už nebude fungovať a mali by ste prestať s jeho užívaním.
 
Iné lieky:
 
Na bolesť hlboko v prsníku, ibuprofen 400 mg každé 4 hodiny až do času, kým liečba nezačne účinkovať (maximálna denná dávka je 2400 mg denne).
 
Materiál Protokol na liečbu kandidózy, revízia 2008, 2009
Autor: Jack Newman, MD, FRCPC 1995-2005
Preklad: Mamila, o.z., 2010
 
Tento materiál sa môže kopírovať a šíriť bez predchádzajúceho dovolenia s podmienkou, že nie je použitý v žiadnom kontexte, ktorý by porušoval Kódex WHO o marketingu náhrad materského mlieka.