Správna poloha a prisatie

01.11.2012 07:35

Správna poloha a prisatie vám umožnia, aby vaše bábätko vypilo dostatok mlieka

Ako to dosiahnete?
 
Použite priečnu polohu a asymetrické prisatie. Najlepšie zabezpečujú bezbolestné prisatie a efektívne pitie.
 
žAsymetrické prisatie – nos voľný (nedotýka sa prsníka), brada je zaborená, medzi nosom a prsníkom je priestor. Matka vidí viac hornú časť dvorca ako dolnú. Pery bábätka sú vyhrnuté von. 
Tradične je dieťa prisaté na stred - symetrické prisatie, nos a brada sa dotýkajú prsníka - menej efektívne pitie.
 
Ak na to? - pri dojčení na ľavom prsníku držte bábätko pravou rukou. Lakťom ho pritláčajte k svojmu telu zadočkom, spojené prsty majte pod jeho hlavičkou a palec z druhej strany hlavičky pri ušku. Bábätko otvorí ústa doširoka, ak po bradavke prejdete jeho hornou perou od jedného kútika k druhému. Správne asymetrické prisatie poznáte podľa toho, že spodná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca. Brada je do prsníka zaborená, ale nos sa ho nedotýka. Asymetrické prisatie dosiahnete jemným zatlačením na zadoček bábätka a zatlačením zápästím pod  ramienkami bábätka.
 
žNajčastejšie polohy pri dojčení - priečna poloha v sede, futbalové držanie, v ľahu na boku, alebo si vytvorte vlastnú polohu :-)
 
Priečna poloha - dieťatko je rovnobežne s rukou matky, hlavička je nachýlená dohora, ruka sa pozerá do stropu, dieťa držíme za hlavičku pri uškách.
 
žDoširoka otvorené ústa – priložiť, nevidíme kútik úst = je hlboko prisaté. Ak je vtiahnutá spodná pera prstom potiahneme dolu, neodsávame dieťa.
 
žNájdite si pokojné miesto, pripravte si niečo na pitie, prípadne požite vankúš na dojčenie. Pri každom dojčení použite inú polohu, podporujete vyprázdnenie všetkých mliečnych kanálikov, je to prevencia upchatých mliekovodov.
 
Ak potrebujete na dosiahnutie správnej polohy a prisatie pomoc, obráťte sa na poradkyňu pri dojčení. 
ž

Zdroj: Jack Newman, Andrea Poloková - Praktický návod na dojčenie