Stláčanie prsníka

01.11.2012 07:21

Môžem bábätku pomôcť aby vypilo viac mliečka?

 
žAk pozorujete, že bábätko saje, ale nepije pomôžte mu vypiť viac mlieka pomocou stláčania prsníka. Prsty majte pod prsníkom, palec zhora čo najďalej od dvorca (do tvaru C) a stlačte. Prsník držte stlačený (silno, ale nie bolestivo), pokiaľ bábätko pije s pauzami. Keď prestane tak povoľte. Potom bábätko nechajte piť, a keď bude opäť len sať, stlačte prsník. Keď nepije ani so stláčaním, ponúknite mu druhý prsník.
 
Počas dojčenia môžete prsníky vystiedať niekoľkokrát, až kým sa bábätko dostatočne napije. Pre striedanie prsníkov je smerodajné to, či bábätko už ani po stlačení prsníka nepije a či ešte má záujem pokračovať v dojčení.
 
Zvýšte tok mlieka!
 
Bábätká nie sú "lenivé". Ak bábätko zaspáva na prsníku pri satí, znamená to, že sa mu nedostáva dostatočne rýchly tok mlieka. Na zvýšenie toku mlieka použite stláčanie prsníka alebo ponúknite druhý prsník.
 
žStláčanie prsníka = tok mlieka. Stláčanie prsníka je veľmi dobrá metóda v prvých dňoch, aby dostalo dostatok kolostra. Metóda ako nalákame dieťatko na prsník. Stimulujeme vlastne spúšťací reflex.
 
Zdroj: Jack Newman, Andrea Poloková -  Praktický  návod na dojčenie