Univerzálna masť podľa Dr. Jacka Newmana

29.10.2012 11:39

Univerzálna masť podľa Dr. Jacka Newmana

 

Univerzálna masť je univerzálna, pretože obsahuje všetky zložky, ktoré sú potrebné na riešenie rozličných príčin bolesti bradaviek alebo faktorov, ktoré bolesť bradaviek zhoršujú. Matka s bolestivými bradavkami (ktoré vedia skutočne doviesť bolesť za hranicu únosnosti) nemá čas, aby skúšala rozličné možnosti a krémy. Potrebuje niečo, čo skutočne zaberie (bez ohľadu na príčinu), v opačnom prípade je reálne riziko, že prestane dojčiť. Riziká nedojčenia sú síce často nedocenené, ale sú skutočné, a to nielen pre bábätko, ale aj pre matku.

 

Samozrejme, že je prvoradé predchádzať bolesti bradaviek, a ak k bolesti dôjde, upraviť najprv polohu a prisatie, čo často odstráni, bolesť. Úprava polohy a prisatia musí vždy predchádzať použitiu univerzálnej masti. Ak sú poloha a prisatie upravené, je univerzálna masť ďalší krok.

 

Univerzálna masť podľa Dr. Jacka Newmana obsahuje:

 

1. Mupirocín (2% masť). Predáva sa pod názvom Bactroban (na predpis). Je to antibiotikum a pôsobí proti baktériám, vrátane S. aureus a MRSA. S. aureus sa na poškodených bradavkách nachádza často a pravdepodobne zhoršuje stav bradaviek bez ohľadu na to, aká je pôvodná príčina bolestivosti bradaviek. Mupirocín zaberá do určitej miery aj na Candidu albicans. Niekedy, keď nie je k dispozícii nič iné, tak samotný mupirocín môže pomôcť pri liečbe bradaviek. Mupirocín je bezpečný pre bábätko, hoci nie je pravdepodobné, že by z neho bábätko niečo dostalo. Navyše mupirocín sa v tele rýchlo metabolizuje a zničí sa skôr, než by sme ho dokázali v krvi zmerať.

 

2. Betamethasone (0, 1% masť). U nás pod názvom Beloderm (akurát, že to je iba 0,05% - je na predpis). Je to kortikosteroid a znižuje zápal. Veľká časť bolesti, ktorú matky pociťujú, keď majú bolestivé bradavky, je spôsobená zápalom. Červená koža bradavky/dvorcov je ďalší znak zápalu. Tým, že sa zníži vďaka betametazónu zápal, tak sa zníži bolesť, ktorú matka cíti. To je pre ňu dôležité, aby dokázala pokračovať v dojčení. Väčšina betametazónu sa absorbuje do kože matky, takže ak bábätko vôbec niečo dostane, tak je to veľmi málo.

 

3. Miconazole je prášok, ktorý sa pridáva do masti tak, aby je koncentrácia bola 2%. Miconazol pôsobí proti plesniam a je veľmi účinný proti Candide albicans. U nás nie je dostupný. Nahrádzame ho teda 2% práškom flukonazolu (dostupný na predpis alebo voľnopredajný ako napríklad Mycomax/Diflucan).

 

K tomu môžeme pridať 2% Ibuprofen.

 

Všetky zložky sa zmiešajú spolu a výsledná mať sa natiera v čo najtenšej vrstvičke na dvorec a bradavku po dojčení. Natiera sa tak, aby bradavky a dvorce boli lesklé. Pred dojčením sa nezmýva ani neutiera. Ak chceme dosiahnuť úplnú účinnosť je pre túto mastičku dôležité dodržať tento predpis.

 

Ako dlho sa môže mastička používať?

 

Akýkoľvek liek je ideálne užívať čo najkratšie. Mastičku treba užívať, až kým mamička už nepociťuje žiadnu bolesť, čo môže trvať približne 2 – 3 týždne, často viac, aj viac ako mesiac. Nevysadzovať pred úplným vyliečením.

 

Čo keď nezoženieme všetky zložky?

 

Je najideálnejšie, ak masť obsahuje Flukonazol, Bactroban aj Beloderm. Tak znie originálny predpis.

 

Varianty:

 

Ak je flukonazol pre mamičku príliš drahý, môžete ho vynechať a dať zamiešať len Bactroban a Beloderm (prídete o časť účinku na Candidu), ale vďaka Bactrobanu to môže fungovať.

Ak je ťažké zohnať Beloderm, skúste samotný Bactroban, príp. s primiešaným Ibalginom. Ibalgin môže v zmysle úľavy od bolesti trochu nahradiť Beloderm (nahradením Belodermu stratíte účinok proti bolesti a pomoc pri liečbe zápalu).

Ak potrebujete mastičku, ktorá je úplne bez predpisu (hoci toto skutočne, len keď sa nedá nič iné zohnať a účinok je slabší), tak skúste toto (a samozrejme použite výťažok z grapefruitových semienok – kvapky aj tabletky a genciánovú violeť):

1) Excipial (masť) – toto je voľnopredajné, je to len masťový základ, do ktorého dáte toto:

2) 2% flukonazol (Mycomax – voľnopredajný)

3) 2% práškový ibuprofen (Ibalgin – voľnopredajný, aj ako tabletky, príp. ako krém).

 

Tento materiál sa môže kopírovať a šíriť bez predchádzajúceho dovolenia s podmienkou, že nie je použitý v žiadnom kontexte, ktorý by porušoval Kódex WHO o marketingu náhrad materského mlieka.

 

Zdroj: Jack Newman